Syyslukukausi lähenee jo loppuaan ja samalla alkaa kiireet helpottamaan. Tiistaina saatiin päätökseen suurin harjoitustyö, Kaupunkisuunnitteluprojekti Pariisin esikaupunkialueelle. Edellisestä kritiikistä olinkin oppinut jo paljon siitä , miten täällä koulussa työskennellään ja mitä harjotustyöltä odotetaan. Ja siitä mikä koko tehtävä yleensäkin oli. Joten Tiistaina pidetty harjotustyön lopullinen kritiikkitilaisuus sujuikin jo paljon paremmin ja työ palkittiin hyvällä arvosanalla. Töitä piti sen eteen kyllä tehdäkin... 

Opetus ei täällä oo ollut lähelläkään sitä tasoa, mitä on Oulussa tottunut saamaan. Nyt tajuaa, kuinka hienoa on opiskella pienessä arkkitehtikoulussa, jossa saa yksilöllistä opetusta, ja jossa opettajat on aina valmiita auttamaan. Opettajat myös ite tietävät mitä niiden pitäis opettaa ja mitä tehtävää millonkin tehään. On myös mukavaa saada sähköpostilla ilmotus, jos vaikka luento on peruttu tai palautuspäivää muutettu tms. On myös mukavaa kun voi luottaa siihen, että koulussa asiat toimii, tai jos ei toimi niin ne korjataan pikaisesti. Tulostimet, internet-yhteys, hissit, kahviautomaatit, kirjaston lainausjärjestelmä, pistorasiat... Ainakin näiden kanssa on täällä todella usein ongelmia. Osa ongelmista kyllä johtuu siitä, että koulurakennus on aivan uusi, ja samoihin tiloihin on muuttanut toimintoja useista eri paikoista. Tästä johtuen moni asia on kaikille epäselvää ja kukaan ei oikeestaan tiedä miten asiat hoidetaan uudessa, yhdistyneessä koulussa.

Toisaalta täytyy sanoa, että paljon on täällä tullut myös opittua, monesti vaan vähän kantapään kautta. Koulu on kaikesta huolimatta vaativa ja tasokas, ja on pitänyt tosiaan tehdä töitä, että on pysynyt mukana, varsinkin kun ranskan kielen taidot on kokoajan ollut suhteellisen heikot.

Mutta se koulusta, ens viikolla on tentit ja sen jälkeen alkaakin uusi lukukausi. Siitä en sitten tiedäkään mitään, en tiiä yhtään miten pitäs valita seuraavat kurssit, ja mitä on ylipäätään mahdollista valita. Täytyy seurata jos jollekin ilmotustaululle ilmestyis tiedotusta asiasta. Uusi lukukausi pitäs kuitenkin alkaa jo reilun viikon päästä, mutta sitähän ei koskaan tiedä, pitääkö tääkään tieto paikkaansa.



Joululomalla oli tosi rentouttavaa käydä välillä Suomessa. Mutta mukava oli kuitenkin palata tännekin! Pelkästään puoleksi vuodeksi tänne ei ois kyllä missään nimessä kannattanut tulla, jo senkin takia, että Pariisissa riittää edelleen uutta nähtävää koko ajan. Nyt kun kiire koulussa hellittää pitää koittaa kiertää museoita ja näyttelyitä, joihin muuten moniin pääsee taide/arkkitehtiopiskelijat ilmaiseksi tai ainakin alennettuun hintaan. Myös uusia hyviä baareja / kahviloita löytyy koko ajan! :)

Vaihtareillekin järjestettiin koulun puolesta aktiviteettia kerrankin, tammikuun puolessa välissä. Käytiin tutustumassa Le Corbusierin arkkitehtuuriin, Villa La Roche:ssa ja Le Corbusierin asunnossa ja ateljéessa. Nyt helmikuussa järjestetään taas myös yhteinen lounas vaihtareille... uskomatonta organisointia.

Kuoroharrastuskin huipentui tammikuun 23. päivä pidettyyn konserttiin, jossa lauloimme koko tuotantomme läpi! :) Heh, maaliskuussa taas jatkuu uudet harjotukset ja uudet laulut. Konsertin jälkeen ilmoitin varovasti kuoron opettajalle, etten oikeestaan ees opiskele siellä Sorbonnen kurseilla, minkä opiskelijoille kuoro on tarkoitettu. Mutta onneksi opettajaa ei haitannut, vaan pyysi tulemaan vielä uudestaan kevätkaudellekin ! 


Jep, mutta nyt täytyy alkaa pakkailemaan tavaroita, kun lähden viikonlopuksi Tukholmaan !  ryanairilta kolmellakympillä meno-paluu. Että näin, myöhemmin lisää, koitan nyt taas kirjotella useemmin, kun pitäs olla enemmän aikaa.


t.Sasu